Село Белчин е една прекрасна дестинация, а освен посещението на СПА Комплекс Белчински Извор, ще имате възможността да се докоснете и до интересни културно-исторически забележителности, както и да се изкачите в Рила планина и да погледнете отблизо нейните красиви седем езера. Полюбувайте се на невероятни гледки на нашата прекрасна родина! Ако обичате природата, ако обичате да съчетавате историята, с приятните емоции и новите спомени, то несъмнено Вашето място е село Белчин!

Заради своята забележителна локация, СПА Комплекс Белчински Извор  привлича както хора от цялата страна, така и множество чужденци. Всеки, който иска да намери спокойствие, уют, да опита вкусна храна, да се докосне до част от историята на нашата родина, е добре дошъл в нашия комплекс по всяко време на годината!

5480c1974770f
Национален парк Рила

Национален парк Рила е най-големият национален парк в България. Той се простира на територия с площ над 81 000 хектара. Паркът е създаден с цел опазване на някои важни национални и исторически обекти. В територията на парка попада най-високият връх на Балканския полуостров – Мусала, извира река Марица и са разположени четири български резервата. Рила е най-развитият национален парк в България в сферата на туризма.

Седемте Рилски езера

Веригата на Седемте Рилски езера е най-дългата, най-живописна и най-посещавана група езера в цялата Рила планина и България. За мнозина те са късчета от Рая, за други най-духовното място на Земята. Езерата се намират на различна височина и изглеждат като големи отпечатъци или стъпки, водещи нагоре по планината. Всяко от тях е наречено съобразно формата си – Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното. Намират се в Дамгския дял на Северозападна Рила и са разположени между 2100 и 2500 метра надморска височина. Те са разположени стъпаловидно – вдлъбнатини по склона на планината, като отделните езера са свързани помежду си чрез малки поточета. При преминаването на водата по тези поточета са образувани малки водоскоци и водопади и дават началото на р. Джерман. При тихо и слънчево време, те са спокойни и бистри, а зимата те замръзват и се покриват с дебел сняг.

Езеро Паничище

Само гледката от пътя до там е достатъчна за едно незабравимо изживяване в полите на Рила.
Намира се на около 12-км от Сапарева баня. Към него води живописен път, от който се разкрива зашеметяваща панорама към Рила. Пътят е добре поддържан и рехабилитиран. Селище Паничище е разположено сред вековни иглолистни гори на 1350-1450 м.н.в. Близо до него е едноименното безотточно езеро, дълбоко е 4 метра, с характерна паницовидна форма, дала името на цялата местност. Чудесна възможност за разходка, за дори напълно неподготвени за планината туристи. Околностите предлагат редица маршрути за излети и екскурзии.

Връх Мальовица

Да се разказва за връх Мальовица (2729 м.) е донякъде безпредметно. Няма как с човешка реч, била тя на който и да е език, да се предаде на слушателя и частица от това, което само очите биха могли да възприемат. Картините, които можете да видите, поемайки от хижа Мальовица към едноименния връх са толкова величествени, че след като им се насладите ще ви се прииска да ги гледате пак и пак. Пътят отнема около 3 часа, като преминава през две сравнително равни тераси, Елениното езеро, за да ви изведе накрая на билото, където гледката е невероятна.

544fedf004b93
5a1ed8e66fe62
Черната скала

Черната скала се намира в Рила, близо до Боровец, и представлява висока скала, извисяващи се на повече от 100 метра над долината на река Голяма Сливница, приток на река Марица. Името ѝ идва от това, че е почерняла от атмосферното влияние. При ясно време от нея има изглед към съседните поли на Рила и долината на река Марица.
Маршрутът за посещението ѝ започва от центъра на Боровец. Отнема малко повече от час спокойно ходене, а теренът е предимно равен.

Връх Мусала

Мусала е най-високият връх в България и на целия Балкански полуостров с 2925 м надморска височина. Мусала се намира в Рила планина, недалеч от курорта Боровец. През лятото се посещава от много туристи от цял свят. На върха е изградена метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Според някои мнения името му произлиза от „Мус Аллах“, или „място за молитва“, „молитвен връх“, „близо до Аллах“.

54579a924c796