Село Белчин е една прекрасна дестинация, а освен посещението на СПА Комплекс Белчински Извор, ще имате възможността да се докоснете и до интересни културно-исторически забележителности, както и да се изкачите в Рила планина и да погледнете отблизо нейните красиви седем езера. Полюбувайте се на невероятни гледки на нашата прекрасна родина! Ако обичате природата, ако обичате да съчетавате историята, с приятните емоции и новите спомени, то несъмнено Вашето място е село Белчин!

Заради своята забележителна локация, СПА Комплекс Белчински Извор привлича както хора от цялата страна, така и множество чужденци. Всеки, който иска да намери спокойствие, уют, да опита вкусна храна, да се докосне до част от историята на нашата родина, е добре дошъл в нашия комплекс по всяко време на годината!

Късноантична крепост ЦАЛИ МАЛИ ГРАД

Културно-историческият комплекс „Цари Мали град“ е открит на 18 юли 2013 г. Той включва късноантична крепост, църковен ансамбъл и зони за отдих и спорт. Там ще откриете интересни музейни експозиции – Праистория“, „Бит и поминък през късната античност“, „Керамика“, „Нумизматика“ и „Военен живот“, даващи по-подробна информация за историята на мястото.
До обекта са изградени две еко пътеки, които тръгват от село Белчин, както и релсово-пасажерно транспортно съоръжение с въжено задвижване.

Средновековен храм „Св. Петка“

Храмът „Света Петка“ има изключителна художествена и културна стойност. В този си вид е построен през ХVII в. върху основи на друг храм от XIII-XIV в. Всички икони в него са изографисани през 1653 г. Това са редки художествени образци, създадени преди разцвета на Българското Възраждане. По думите на проф. Валентин Ангелов, дърворезбите в храма „Света Петка” са сред най-значимите паметници на монументалната дърворезба в България.

sveta_petka
Църква „Св. Апостоли Петър и Павел“

От личното евангелие на отец Боне Стойнев става ясно, че изграждането на този храм е започнало през 1884 г., а официалното му освещаване е било извършено година по-късно. Камбанарията е издигната в края на 30-те години на 20 – ти век.
Тъй като с времето църквата все повече се е рушала се наложило пълното й обновяване, което е извършено между 1997 – 2000 г., а камбанарията е преобразена в купол с 2 камбани.

Етнографски музей, с. Белчин

Етнографският музей в село Белчин е изграден през 2007г. като филиал на Градския исторически музей в Самоков. Разположен е в подножието на хълма „Св. Спас“. За да отговори на своето предназначение и да се слее с духа на мястото, сградата на музея е проектирана като концептуална реплика на Копривщенска къща от първата половина на 19 – ти век (такива къщи се срещат в село Белчин).
В музея се събират експозиции на вещи с различна битова тематика, съхранили културата и традициите на българина през вековете.

museuм
Rila monastery
Рилски Манастир „Свети Иван Рилски“

Това е най-големият и най-известен православен манастир в България. Той се намира в Рила планина, на няколко километра източно от гр. Рила и 117 километра южно от София. Манастирът е построен през X-ти век и днес комплексът заема площ от 8800 кв. м., като включва още църква (от XIX-ти век), жилищна част и музей.
Обектът е един от най-големите шедьоври на българската възрожденска архитектура и е обявен за Национален Исторически Паметник през 1976 година. През 1983 година Рилския Манастир е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Дворецът „Царска Бистрица“

Бившият дворец на царете Фердинанд I и Борис III се намира на около километър от курорта Боровец. Построен в началото на 20-и век от Фердинанд и е служил за ловна хижа. Разположен е сред вековна гора, а наблизо минава и живописно терасираната река Бистрица. Архитектурата на сградите е съчетание от възрожденски и европейски стилове. Все още функционира и построената през 1912 г. електроцентрала с части на Сименс, която снабдява двореца с електричество. Построен е и пакарлис за сватбата на княгиня Калина, а около двореца има парк с редки дървесни видове, донесени от различни места по света

35,35,205,197.485901