Разположение и климат

Самоковското село Белчин е сгушено в живописната долина на река Палакария, между красивите и величествени планини Рила, Верила, Витоша и Плана. Разположено е на 50 км. от столицата и само на 15 минути път с кола от курорта Боровец.
Селото се характеризира с изключително мек и здравословен климат, съпроводен с прохладни летни вечери. Съчетанието между чист въздух и красива природа действат успокоително на очите и душата. В непосредствена близост се намират разнообразни туристически маршрути с екологична, природна и културна насоченост.
В село Белчин са разположени множество термални извори, в които температурата на водата е от 41 градуса. Те са с доказани лечебни и профилактични действия. Употребата им се препоръчва за хора със ставни, кожни и гинекологични заболявания. Също така са изключително подходящи за възстановяване от посттравматични или постоперативни състояния. Препоръчват се и при заболявания на периферната нервна система, стомашно – чревни разстройства, дегенеративни и възпалителни процеси.
Село Белчин е изключително подходящо да направите своето малко бягство от натовареното ежедневие, като си подарите едно ново изживяване сред прекрасната му природа. Чистият въздух, спокойствието и безкрайната зелена красота на селото, го правят желана дестинация за отдих.
Ако веднъж сте го посетили, няма как сетивата Ви да не пожелаят да се върнете отново!